PERANCANGAN PELABURANTahukah anda terdapat 2 jenis pelaburan iaitu pelaburan dalam bentuk pulangan tunai dan juga pelaburan dalam bentuk pulangan aset.

Contoh pelaburan dalam bentuk pulangan tunai seperti Unit Trust di mana anda melabur dalam dana dengan pulangan pelaburan dalam bentuk wang tunai.

Contoh pelaburan dalam bentuk aset pula adalah seperti pelaburan emas, pelaburan hartanah dan pelaburan saham.

Dalam pelaburan hartanah, kita tidak begitu mengharapkan pada pulangan jangka pendek tapi kita mengharapkan pulangan dalam jangka masa panjang dan yang penting kita ingin memiliki aset tersebut. 

Dalam portfolio saya, saya lebih menekankan kepada pelaburan dalam bentuk pulangan aset saham.

Berbeza dengan trading, trading menekankan jual beli saham sahaja tapi mempedulikan pegangan kita terhadap saham tersebut dan ia berlaku dalam tempoh jangka pendek.

Pelaburan saham lebih menekankan pemilikan saham dalam jangka masa panjang terhadap sesebuah syarikat seperi Petronas, Telekom, TNB dan bebrapa lagi saham yang patuh syariah. Pendapatan yang kita harapkan adalah pendapatan dari dividen yang diberikan oleh syarikat-syarikat tersebut. 

Dividen ini boleh dijadikan sebagai pendapatan pasif kita apabila kita bersara nanti. 

Sekiranya anda ingin saya bantu anda membuat pelaburan aset saham dengan mudah tanpa menggunakan cash, anda boleh klik link di bawah untuk sesi rundingan. 
0 Comments